Het proces in de açaí fabriek

açaí factory

De açaí fabriek

Onze açaí komt niet van plantages maar wordt door ribeirinhos uit het wild geoogst. Dit zijn inheemse mensen die aan de oevers van het Amazonegebied leven. Na het verzamelen van de bessen zorgt het Almazonia team voor de kwaliteitsafwerking. Omdat de bessen erg snel bederven, kunnen ze tijdens het transport naar de açaí fabriek niet direct aan de zon worden blootgesteld.

Voordat açaí bessen in je açaí bowl verschijnen, moet de bes verschillende fasen doorlopen in de açaí-fabriek:

  • Ontvangst van de vers geoogste açaí-bessen in de açaí fabriek: om de oorsprong te wegen en te registreren. Omdat de bessen erg snel bederven, is het essentieel dat de bessen niet later dan 24 uur bij de açaí fabriek aankomen vanaf het moment dat de bessen zijn geoogst.
  • Sanering, eerste selectie en ontharding. Biologische verontreinigingen zoals bacteriën, virussen en schimmels zijn aanwezig in lucht, water en bodem. Omdat deze organismen de menselijke gezondheid kunnen aantasten, is het belangrijk om de in het wild geoogste açaí bessen te desinfecteren.
  • Ontpulping van de açaí bessen in de açaí fabriek. Ontpulping gebeurt door middel van wrijving tussen de bessen (de eetbare laag van de açaí is slechts 1 à 2 mm dik). De zuiverheid van de bevroren açaí-pulp wordt hier bepaald. Hoe meer water er in dit proces wordt gebruikt, hoe minder zuiver de açaí pulp zal zijn. Dit aantal wordt uitgedrukt in de dry rate van açaí. De exportkwaliteit van bevroren açaí-pulp moet ten minste een dry rate van 12% hebben
  • Filtratie: Na het ontpulpen van de açaí bessen wordt de pasta gefilterd met zeven om eventueel achtergebleven materiaal als gevolg van het ontpulpen te verwijderen.
  • Homogenisatie. Homogenisatie is een fysisch proces en niet chemisch.
  • Pasteurisatie van de açaí. Voor voedselveiligheid pasteuriseren we onze açaí. Dit is een verhittingsproces dat zogenaamde ziekteverwekkers doodt. Pasteurisatie is een zeer delicaat proces omdat het zowel de kleur van de açaí als de smaak zelf verstoort.
  • Verpakking. De açaí pulp heeft nu zijn eindverwerking bereikt en is klaar voor consumptie. De verpakkingsmachine in de açaí fabriek is rechtstreeks aangesloten op de homogenisatie / pasteurisatie apparatuur en gebeurt volledig automatisch.
  • Invriezen van de açaí pulp. Het is essentieel dat de pulp zo snel mogelijk wordt ingevroren om besmetting en / of bederf van het product te voorkomen. Dit doen we door de açaí na verpakking direct in een zogenaamde vriestunnel te plaatsen. De temperatuur in deze tunnel is ongeveer min 30 graden Celsius. Nadat de açaí is ingevroren wordt deze verplaatst naar een opslagruimte met een temperatuur van min 18 graden Celsius. Afhankelijk van of açaí-pulp gepasteuriseerd is of niet, is de houdbaarheidsdatum van de açaí 12 maanden of 24 maanden (met pasteurisatie).

Oudere post Nieuwere Post