Açaí: een anti-oxidant superfruit uit Amazonia

Wat zijn vrije radicalen en hoe helpt açaí ze te bestrijden?

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen met zeer reactieve ionen. Ze zijn essentieel voor sommige lichamelijke processen en worden in typische hoeveelheden in evenwicht gehouden door antioxidanten die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Vrije radicalen worden echter ook geproduceerd door externe factoren die verband houden met levensstijl en het milieu. Emotionele stress, blootstelling aan rook, alcohol, overmatige lichaamsbeweging, UV-straling van de zon en vervuiling kunnen een overmaat aan vrije radicalen veroorzaken. Diëten met verzadigde vetten, suikers en chemicaliën - zoals conserveermiddelen, hormonen en residuen van bestrijdingsmiddelen - dragen ook bij aan een hoog gehalte aan vrije radicalen.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat antioxidanten die via voedsel en dranken worden ingenomen, antioxidanten kunnen aanvullen die door ons eigen lichaam worden geproduceerd, waardoor ze helpen om vrije radicalen tegen te gaan en oxidatieve stress te verminderen. Als oxidatieve stress beperkt blijft, kunnen cellulaire schade en de daaraan gerelateerde ziektetoestanden worden geminimaliseerd.

Açaí-bessen hebben een verbazingwekkend hoge hoeveelheid antioxidanten

Antioxidanten komen van nature voor in een breed scala aan groenten en fruit. De brede klasse van stoffen die oxidatieve stress bestrijden, kent vier subgroepen. De heilzame anthocyanen van açaí maken deel uit van de polyfenolgroep en zijn flavonoïde subset.

Flavonoïden zijn verantwoordelijk voor de kleur van fruit en groenten. Hiervan zijn anthocyanen de bron van rode tot paarse kleuren. Er zijn meer dan 8.000 natuurlijk voorkomende verbindingen in de flavonoïdenfamilie. Anthocyanen komen in hoge concentraties voor in açaí en zijn verantwoordelijk voor de prachtige kleur en het grootste deel van de antioxiderende werking.

Older Post Newer Post