Kwaliteit açaí bowl

Kwaliteit van de bevroren açaí puree

Eeuwenlang zijn lokale gemeenschappen zich bewust van de voedings- en geneeskrachtige eigenschappen van de açai-bes die spontaan en overvloedig groeit in de staten Pará, Amapá, Maranhão en oostelijk Amazonas. Omdat de açai-bes erg snel bederft, is het niet mogelijk om de bessen vers te eten. Daarom wordt de açaí-bes direct na de oogst diepgevroren. Voordat de açaí echter kan worden ingevroren, moeten de pitten worden verwijderd. De açai-bes bestaat voor bijna 90% uit pit. Het proces van het verwijderen van het vruchtvlees heeft een grote invloed op de zuiverheid en kwaliteit van de açaí.

Vruchtvlees açaí

De eetbare laag van de açaí is slechts 1 à 2 mm dik. Om dit dunne laagje te verwijderen, worden de vers geoogste açaí-bessen tegen elkaar gerold in een trechter. Omdat de açaí-bes van nature erg droog is, wordt er water gebruikt in het proces waarbij de açaí-bessen worden omgezet in pulp. Dit percentage wordt uitgedrukt in het vruchtvlees van açaí. Hoe hoger het % vruchtvlees, hoe minder water er wordt gebruikt en hoe zuiverder de açaí-pulp is. Het is het % vruchtvlees die de zuiverheid van de bevroren açaí-pulp bepaalt. Er zijn drie gestandaardiseerde kwaliteitsniveaus voor açaí-pulp:

  • Açaí ´fino´ (C): lage tot gemiddelde % vruchtvlees (8% -11%).
  • Açaí 'medio' (B): middelmatige tot hoog % vruchtvlees (11% - 13%).
  • Açaí 'grosso' (A): een zeer hoog % vruchtvlees (13%-15%).

Vaak wordt citroenzuur in açaí-pulp gebruikt als natuurlijk conserveermiddel en antioxidant wat de smaak beïnvloedt (verlaagt Ph).

Almazonia biedt smaakprofielen op maat en werkt standaard met açaí grosso; de hoogste kwaliteit.


Older Post Newer Post